NÖVÉNYI GYÓGYFÜRDŐK

A fürdés, fürdők története>>>

FENYŐFÜRDŐK


A természetben rejlő minden erőt fel kell ismernünk és testi, lelki erőnk szolgálatába kell állítanunk.
Amikor a mezők virágainak illata átjárja és átitatja az egész tájat és sétánkat oly lélek emelővé teszi, már belélegzésükkel is más lesz közérzetünk, idegeink megnyugszanak. Nemcsak azért, mert ózon dúsabb a levegő, nemcsak azért, mert a szemnek jólesik a tarka, vidító, környezetbeli kép, hanem azért is, mert a virágok szerteáramló illata a légzést mélyebbé és könnyebbé teszik. Gondolunk csak a fenyőerdő fűszeres, kellemes illatára, mely üdítően telíti a levegőt s a vérkeringésre, de az egész emberi szervezetre is közvetlenül jótékony hatású.
Az összes fenyőfajták (vörös-, boróka-, jegenyefenyő) kivonatait, rügyeit, ágacskáit megfőzzük és a száradékot öntjük a meleg fürdőhöz.
Ezeket a fürdőket elsősorban idegbántalmaknál az idegek megnyugtatására és erősítésére használjuk, úgy hogy a meleg fürdőket hetenként 2-3-szor adagoljuk.
Köszvény és krónikus reumánál, ízület és izomfájdalmaknál, melyek reumás megbetegedésre engednek következtetni, kitűnő hatásokat lehet elérni meleg teljes-fenyőfürdővel.
Angolkóros, mirigybántalmas gyermekeknek szénapolyva fürdők mellett változatosságból fenyőfürdőket is adhatunk.
Csontgyulladásnál és más csont megbetegedésnél ugyancsak a meleg fenyőfürdőkkel támogatjuk a betegség javulását. Nemcsak egész, hanem részfürdőket is készíthetünk, amikor egyes testrésznek meleg fürösztését végezzük, lábak, lábujjak, kar, kézfej, stb. köszvényes, reumatikus fájdalmainál.
Tüdő és légzőszervek hurutnál a különböző fenyőféléket összevagdaljuk, elszecskázzuk és főzés közben vagy mindaddig, míg gőzölög fölébe hajtjuk fejünket, vagy egy tölcsér segítségével felfogjuk a gőzöket és belélegezzük..

ZABSZALMAFÜRDŐ


Általában ott és úgy használjuk, mint a szénapolyvát. A zabszalma jó hatású, biokémiailag ható sókat tartalmaz (kálisókat, kovasavat, sósavat, foszforsavas és kénsavas sókat)
A főzési arány: 1 kg zabszalma 5 l vízre.ZSURLÓFŰ-FÜRDŐ

A zsurlót (békarokka, csikófark, cingrát, farkfű, kannamosófű, tálmosófű, zsonja, stb.) mindenki ismeri, falun még ma is ezzel súrolják és dörzsölik, mintázzák ki a fémedényeket, magas (17% kovasav) szilikát-tartalma folytán. Ezenkívül tartalmaz kénsavas sókat, mészsót, a konitsavat és növényi keserűt. A természetgyógyászok régen használják belsőleg és külsőleg is.
Teljes fürdőt vesebajnál, vagy csak zsurlóval, vagy szénapolyvával, fenyőfélékkel keverve készítik.
Vizelés nehézségnél, hólyag, vese, epekő és homok bajoknál és ezeknél fellépő görcsöknél hatásos ülőfürdőt készíthetünk belőle 10-15 perces időtartalommal 35-40 fokos C meleg mellett.
Köszvényes csomókat, és duzzanatokat a lábon, kézen, meleg zsurlófürdővel gyógyíthatunk.
Gyomor bántalmaknál akut és krónikus hólyag betegségnél, vesemedence és húgycsőgyulladásnál, epegörcsnél forró borogatással megnyugtató eredményt lehet elérni.
Lábduzzanatokra, gyulladásos tyúkszemre, hallási zavaroknál és fül betegségeknél, csont betegségeknél eredményt érhetünk el zsurló meleg kötésekkel, amit scrofulosisos daganatra is lehet használni.
Ezeket a borogatásokat, kötéseket 2-3 óránként újítjuk meg. Ott, ahol látszólagos rosszabbodás állna elő azáltal, hogy savas mivoltánál fogva túl erős a hatása a teafőzetnek, illetve a borogatásnak, ott elégedjünk meg - különösen nyitott sebeknél - azzal, hogy meleg főzettel mossuk a sebeket.
Az orr-, torok-, gége-, száj betegségeknél, fülkimosásra, fogdaganat és fogíny betegségeknél, úgyszintén torok és garat gyulladásnál a belőle készült főzet vagy forrázat igen jótékony hatású.
A fent felsorolt betegségeknél magát a zsurló füvet használjuk, vannak azonban esetek, amikor fokozzuk a hatást más füvek hozzákeverésével, pl. hólyaghurutnál, amikor petrezselymet, csipkebogyót és medveszőlő levelet keverünk hozzá és így készítjük szabály szerint a teákat. (A keverékből egy evőkanálnyit 1/4 l vízre.)
Igen sok értékes gyógyhatású teakeveréknek elengedhetetlen alkotó része. Hatóanyagát az egyetemes orvosi tudomány is felismerte, sőt legújabban tüdő betegségnél injekció alakjában is adagolják.
Bármennyire lenézett növény is a zsurló, bármennyire irtják a mezőgazdák, mint fel nem használható gazt - mert az állat állomány nem eszi - egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek.

KAMILLAFÜRDŐ


Sokoldalú felhasználása miatt mesterségesen is termelik. Mint házi szer sehol sem hiányozhat. Virágzatának értéke a növényt hazai gyógynövényeink Kohinoorjává (a legértékesebb gyémánt) teszi. Itt csak külső felhasználását említem. (L. orvosi székfű)
Kamillás egész fürdőt készítünk kiütéstől megviselt és scrofulotikus gyermekeknek. Egy egész gyermekfürdőre 1/4-1/2 kg teát forró vízzel leforrázunk és 10 percnyi állás után a megszűrt teát az elkészített meleg fürdőhöz hozzáadjuk.
Ha a csecsemőket szél- és bélgörcsök zavarják és emiatt nyűgösek, úgy a naponta alkalmazott fürdőhöz kamilla forrázatot tegyünk. A kamillafürdő mindenképpen pótolja a szénapolyva-, zabszalma- és fenyőfürdőket.
Elhanyagolt sebeknél fájdalom csillapító és sebet tisztító.
Igen jótékonyan hatnak a fagyos daganatra és fagyos testrészre alkalmazott kamillafürdők. gyulladásra, gennyesedő daganatra (furunkulus) gyors és biztos érlelő hatású a kamillakötés. (Lásd: szénapolyva-kötés.)
Kötőszövet-hártya gyulladásnál kamillateából készült borogatásokat és mosásokat végzünk, amikor az ólomecetes borogatásokkal nem érünk célt.
Aranyérre kamilla-kötést helyezzünk és lemossunk, főleg székelés után. Fülfájdalmaknál kamilla-zacskókat melegen alkalmazunk, amilyen melegen csak elbírja a beteg és úgy rakjuk fel, mint a szénapolyva kötéseket.
Ha hirtelen kis zsákot nem tudunk készíteni, úgy a sűrű lenvászon ruhán átszűrt teamaradékot összegöngyölve, melegen felkötjük a fülre.
Felfúvódásnál, kólikánál, bél- és hasfájdalmaknál a meleg kamilla-kötés elsőrendű hatású.
A kamilla gőze fülfájdalom, gennyesedő középfülgyulladás, orr katarrus eseteiben jó eredményű. Használhatjuk a kamilla gőzöket hólyag katarrusnál* is.

A SZÉNAPOLYVA FÜRDŐ, BOROGATÁS

Szénapolyvafürdők hatásáról


A szénapolyva sokoldalú felhasználása a legváltozatosabb külső és belső betegségekkel szemben fejti ki jótékony, gyógyító hatását.
Amikor a gazda az aszú-szénát a pajtába behordta, annak alján hulladék képződik. Ez a hulladék a széna virágjából és polyvájából áll. Felhasználása elsősorban a meleg fürdőhöz való hozzátétellel (szűrve vagy az egész főzettel) történik; de igen előnyösen alkalmazható göngyölésre, gőzölésre, borogatásra, kötésre. Két gyógytényező az, mellyel ez esetben számolhatunk, egyrészt a szénapolyvában (fülkeverék) rejlő gyógyítóanyagokkal, másrészt az általuk kifejtett meleg hatásával. ezzel a kezeléssel az anyagcserét, vérkeringést és a szervek fokozottabb életműködését eredményezzük és a meleg felhalmozásával erőt és támogatást nyújtunk a beteg szervezetnek. Éppen ezért azt is mondhatjuk, hogy szénapolyvával való gyógyító eljárás az életműködést fokozza.

A kórt okozó salakos anyag lerakódása többnyire gyulladást szokott okozni és néha izzadmányt is képez. Ha valamiképpen akadályozva van a kiválasztás, idültté válik.
Az ilyen gyulladás, izzadmány eloszlatására kiválóan bevált a szénapolyva. Minél gyorsabban szívódik fel a kórt okozó anyag, annál gyorsabban jelentkezik a gyulladás, melyet a szénapolyva-kötéssel el tudunk oszlatni.

Csodálatos eredményt érünk el tüdőgyulladás, tüdő-elnyálkásodás, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, petefészek- és anyaméhgyulladás, köszvény, reuma, de más hasonló esetben is, különösen hólyag és vesebántalmaknál.
A szénapolyva borogatás azon a helyen, amelyre alkalmazzuk, aktív vérbőséget idéz idéz elő (hiperaemia). A vérbőség folytán a környező szervekben és a beteg testrészen fokozódik az életműködés és a meleg hatására beáll a gyógyulás. Tudjuk, hogy a meleg a gyógyulási folyamat serkentésére elsőrendű tényező.
Heveny (akut) gyulladásnál meleg szénapolyva borogatást vagy meleg pakolást alkalmazunk. A fájdalmat a meleg borogatás, a gyulladás természetétől függően különbözőképpen befolyásolja. Amikor még nem gennyesedett el a gyulladás. a meleg borogatás a fájdalmat lecsökkenti, néha meg is szünteti. A gennyes gyulladásoknál a fájdalmak különösen erősen fokozódnak. Tapasztalati tény, hogy meleg, különösen szénapolyvás borogatásra vagy göngyölésre, esetleg növényfürdő után pl. reumánál, a beteg nehezen mozgatható testrészei fájdalom nélkül mozognak. Gennyes esetekben viszont ezek a fájdalmak szinte kibírhatatlanok. Ebből azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy az orvos diagnosztikai szempontból ezt a körülményt elsőrendűen kihasználhatja. Sok műtét válik ezzel feleslegessé. Ha ez a megállapítás 100 %-ban talán nem is áll meg, az orvos és beteg részére kiindulásnak számításba jöhet.

Ugyancsak ajánlják a szénapolyva-borogatást a gyomor- és bélműködés zavarainál, a női tisztulás kényelmetlenségeinél, rendellenes vérkeringés, vértorlódás eseteiben, amikor igen jó eredményt érünk el vele.
A természet ébredését, a növényi élet megindulását, a tavaszi meleg váltja ki, mert meleg nélkül nincsen élet. Éppen így a meleg felhasználása hozza meg a gyógyulást is. A hideg vizet is csak azért használjuk, mert belső meleget fejleszt. Ha azonban a hideg víz hatására nem fejlődik meleg- meghűlünk, megfázunk.
A kórt okozó anyagokat ki kell küszöbölni a szervezetből. A gyógyulási folyamatot fokozni és siettetni kell minden gyógyító kezeléssel. Ebből a szempontból közömbös, hogy melyik testrész, a tüdő, mellhártya, gyomor vagy belek, az alsótest, hólyag, vese, vagy ízületek betegednek-e meg, vagy bőrkiütés, daganat-e az, amit gyógykezelni kell.

A gyakorlat és tapasztalat azt igazolta, hogy a szénapolyva,ez az egészen kiváló házi-szer sokoldalú felhasználhatóságánál fogva kitűnő gyógytényezőnek bizonyult.
A belső meleg képződés hiánya, sok gyógyíthatatlannak látszó betegség okozója.
A szervezetnek mesterséges meleggel való telítését meleg szénapolyva segítségével érjük el.
Ezzel behatóan a tudományos kutatás még nem foglalkozott, úgy, hogy tulajdonképpen csak a gyakorlat igazolta, hogy a vérszegények, idegesek és azoknál, akik hirtelen fogytak le, valamint a sápadtság bizonyos eseteiben, feltűnő gyógyeredmény lehet elérni.
Ezen betegségek gyógyításánál az az eljárás, hogy lábra, csípőre, combokra, felsőtestre meleg szénapolyva főzetbe mártott lepedőt helyezünk és takaróba göngyöljük a beteget, 10-15 perc után megitatjuk gyorsan forró kamilla-, hársfa-, vagy bodzateával, mely után kiadós izzadás fog bekövetkezni. Az ilyen göngyölésben egy óra hosszat is lehet maradni. (Gyengébb egyének, gyerekek, vagy öregek negyed vagy fél óra hosszat maradjanak a göngyölésben) A kipakolás után állott vizes lemosást kell adni.

A szénapolyva borogatás, göngyölés egyszerű és teljesen ártalmatlan és rendszerint azt is megizzasztja, akinek az a meggyőződése, hogy őt nem izzasztja meg semmilyen szer.
Az általános megizzasztásra jó szer még - amellett, hogy a legtöbb betegségnél jótékonyan hat - a szénapolyva fürdő. Már a régi, kiváló természetgyógyászok igen kedvelt gyógyítószere volt; amennyiben alaposan és veszélytelenül váltja ki a hatásos izzadást. A gőzkamra, gőzfürdő szívbajos, asztmatikus, vesebajos, ideges embereknél veszélyes lehet. A szénapolyva fürdő gyermekeknél is alkalmazható.
A test általános kiizzadása jótékonyan befolyásolja a betegség kedvező lefolyását. Sok betegséget csak úgy lehet leküzdeni, hogy felfokozzuk a belső izgalmat; ilyen izgalom kiváltás a mesterségesen előidézett izzasztás.
Régi és közismert házi-szer izzasztásra a hársfa- és bodzatea is.
Az elmondottakból leszűrhető az a megállapítás, hogy szénapolyvával igen értékes gyógyeredményeket lehet elérni, sok esetben még akkor is, amikor a vegyi gyógyszerekkel meddő minden kísérletezés.

Hogyan készítsük el a szénapolyva fürdőt?

5 l vízhez veszünk 1 kg tiszta szénapolyvát és lefedett edényben lassú melegítéssel felfőzzük, vagy zacskóba téve belelógatjuk a vízbe. Ezt a főzetet, vagy ennek többszörösét, esetleg szükség szerinti kisebb mennyiségét használjuk fel aszerint, hogy egész vagy fél fürdőt készítünk-e vagy csak egyes testrészeket fürösztünk. A fürdő 35-40 fokos legyen.
Gyermekeknél 30-35 fok. Időtartama 20-30 perc, esetleg kevesebb.
Az elkészített főzetet hozzáöntjük a meleg fürdőhöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***