péntek, február 24

RÓZSAFAOLAJ - Aniba rosaeodora

Hatásos kiütések, száraz és érzékeny bőr, gombás fertőzések, depresszió, félelem, fáradtság, stressz, izomgörcsök esetén.


A rózsafa (Aniba rosaeodora) Brazíliában és Peruban terem természetes körülmények között, de nem rokona a rózsának, hanem a babérfélék családjába tartozik.

A fából nyert illóolaj jellegzetes, édeskés illata hasonlít a rózsáéhoz, innen kapta a nevét.
Az olajat úgy nyerik, hogy a felaprított faforgácsot vízgőzzel desztillálják. Dél-Amerikában igen régóta nagyra értékelik a rózsafaolajat, mivel relaxál és nyugtat. Ezenkívül antiszeptikus és gombaölő tulajdonságú, jó hatással van a bőrre.

A zsíros bőr ápolására szolgáló számos szer és sebgyógyító krém egyik összetevője. Az olaj pszichikailag főként depresszió és pánik esetén segít. Friss, virágos illata enyhíti a hangulatingadozást és csökkenti az agressziót. A levegő illatosítására és kozmetikai készítményekbe is szokás használni a rózsafaolajat.FINOM ILLATA HANGULATJAVÍTÓ

A rózsafaolaj relaxál és nyugtat stresszhelyzetben, vagy ha feszült a hangulatunk. Ha az aromaterápiás mécsesbe a következő keveréket töltjük, visszatér a békesség:

8 csepp rózsafaolaj
5 csepp levendulaolaj

Gyógyító hatás

A rózsafaolaj legfőbb hatóanyagai a linalol, a cineol és a pinén. Ezeknek köszönhetően harmonizál és nyugtat. E tulajdonságaiból következően kiváló ellenszere a fáradtságnak. Ezenkívül vírus- és gombaölő hatású. A rózsafaolajat emiatt tartják számon értékes kozmetikai szerként, amely védi a bőrt a gombásodástól, kiütésektől. Emellett javítja a bőr rugalmasságát.


Bőrápolásra és a jó közérzetért

Fürdés vagy zuhanyozás után ápoljuk a bőrt mandula- és rózsafaolaj keverékével. Finom, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük be az olajat a nedves bőrbe, a lábtól a fej irányába. Ez a művelet enyhíti a bőrirritációt.

Megelőzi a ráncokat

A rózsafaolaj behatol a kötőszövet legmélyebb rétegeibe. A rendszeres rózsafaolajos masszázs erősíti a kötőszövetet, edzi a bőrt. Megelőzi a terhességi csíkok kialakulását, késlelteti a bőr öregedését.

Fejfájás ellen

A rózsafaolaj enyhén fájdalomcsillapító hatású. Segít a stressz vagy az izomfeszülés okozta fejfájás esetén, illetve ha ez émelygéssel társul.

Ingerlékenység ellen

Hangulatingadozás, ingerlékenység, illetve premenstruációs szindróma esetén segít a rózsafa, és begamottolajos forró fürdő. Védi a bőrt a fertőzésektől, és javítja a vérellátását.


ALKALMAZÁS

Külsőleg

- A rózsafaolaj segít idegi eredetű alvászavar esetén. Cseppentsük az olajat a párna sarkaira. Így a beszívott levegővel együtt a szervezetbe jut, és gondoskodik a nyugodt alvásról.

- Depressziós hangulatban az olaj friss, virágos illata reményt és életörömet adhat. Az aromaterápiás mécsesbe töltsük 8 csepp rózsafaolaj és 5 csepp grépfrútolaj keverékét.

- Ha hosszú autóútra készülünk, vigyünk magunkkal rózsafaolajat. Zsebkendőre cseppentve segít elűzni a fáradtságot és kimerültséget, amelyet a hosszú út okoz.

- Görcsös menstruációs fájdalom kezelésére dörzsöljük be az egész alhasat és a hát alsó részét 1 dl napraforgóolaj és 25 csepp rózsafaolaj keverékével. ezután tegyünk melegítő palackot az alhasunkra, és feküdjünk hanyatt. Az illóolaj és a meleg ellazítja a szöveteket és megkönnyíti a vér távozását.

- A rózsafaolajos arctonik segít a pattanások és a kisebb sérülések kezelésében, véd a mitesszerek és kiütések ellen. ' dl desztillált vízbe adjunk 8 csepp rózsafaolajat, és jól keverjük el. Vigyük fel a tonikot a megtisztított bőrfelületre.

ÉRDEMES TUDNI

Lehetőleg olyan olajat vegyünk, amely ültetvényen nevelt fából származik, és a címkéjén ezt feltüntették. Aki vadon növő rózsafát vág ki, hozzájárul a dél-amerikai erdők pusztulásához.

Figyelem!

A rózsafaolajat csak külsőleg szabad használni. Ez semmifajta veszélyt nem hordoz magában, mivel nem irritálja a bőrt. Belsőleg alkalmazva túladagolás esetén mérgező lehet, émelygést és szédülést okozhat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***