vasárnap, december 20

HINTŐPOR - Természetes kozmetikumok


A hintőporozás régen a mindennapos higiénia része volt, gyakran más bőrápoló eljárások helyett is alkalmazták. A hintőpor használata különsen akkor volt eltejedt, amikor súlyos járványok ütötték fel a fejüket Európában. A korabeli orvosok utasításba adták a nyilvános fürdők bezárását, és azt tanácsolták az embereknek, hogy teljes mértékben tartózkodjanak a fürdéstől, mivel úgy hitték, a fertőzést a víz terjeszti. A hintőpor kifehérítette a bőrt, elfedte a pszkot és a bőr egyenetlenségeit. Aki az arisztokraták között és udvari körökben nem használt illatos hintőport, az közönségesnek számított. A hintőport bőrgyulladások kezelésére is használták, enyhén szárító és fetőtlenítő hatású. Különsen zsíros és erősen verejtékező bőrre érdemes használni. Ápoló és bőrvédő tulajdonságai elsősorban fürdés vagy zuhanyozás után mutatkoznak meg, a hintőpor ugyanis magába szívja a felesleges nedvességet, így megóvja a bőrt a fertőzésekkel és az irritációval szemben. Házilagos elkészítése nem bonyolult. További előnye, hogy természetes összetevőket választhatunk hozzá, melyek a leginkább megfelelnek bőrtípusunknak.

TIMSÓ, AZ IZZADÁSGÁTLÓ VARÁZSKAVICS

A timsót tartalmazó hintőpor enyhíti az erőteljes és kellemetlen verejtékszagot. A természetes dezodorként alkalmazható timsókristály összehúzó hatást fejt ki. Finomra őrölt timsó hozzáadásával frissítő hatású hintőport kapunk -rendszeres használata következtében a bőr pórusai összehúzódnak. A timsó por formájában is kapható a gyógyszertárakban és a természetes kozmetikumokat kínáló üzletekeben.Alkalmazás: Ecsettel vagy vatta pamaccsal vegyünk fel egy kevés hintőport, és gyengéden paskoljuk a bőrünkbe. A felesleges hintőport tenyerünkkel vagy papírzsebkendővel töröljük le. Zsíros bőr esetén a hintőport naponta használhatjuk tisztálkodás után, normál bőrön hetente háromszor alkalmazzuk.

Zsíros bőr ellen talkum
A talkum (zsírkő), vagyis a magnézium-szilikát hófehér por formájában kapható a gyógyszertárakban. Állaga rendkívül finom, puha. Fertőtleníti és enyhén szárítja a bőrt, ezért a zsíros és pattanásra hajlamos bőrre ksézítendő hintőporok kiváló adaléka.

Érzékeny bőrre kaolin
Ez a különösen finom porrá őrölt fehér agyag gyulladáscsökkentő és nyugtató hatást fejt ki, emiatt a kidörzsölődés, az irritációk ellen védelemre használt hintőporokhoz adják hozzá. Számos értékes ásványi összetevőt tartalmaz, amely táplálja a bőrt.

Frissítő hatású mentaolaj
A borsmentából kivont illóolaj különösen frissítő, élénkítő hatású. Hintőporadalékként alkalmazva hosszan és gyengéden hűsíti a bőrt.

Fertőtlenítő teafaolaj lábgomba ellen
A teafaolaj fertőzésgátló és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően a lábgomba ideális növényi alapú ellenszere. Az illóolajat az ausztrál teafa leveléből nyerik ki. A kámforéra emlékeztető üde illata van.

Élénkítő illatú levendulavirág
A derűs, tiszta illatot árasztó levendulavirág jellegzetesen friss illatjegyet kölcsönöz a hintőpornak. Ezenkívül puhává és simává teszi a bőrt.

HINTŐPOROK

Szagtalanító
- 30 g talkum
- 15 g kaolin
- 5 csepp mentaolaj

A talkumot egy edényben alaposan dolgozzuk össze a kaolinnal és a mentaolajjal, és jól zárjuk le. A keveréket négy napig pihentessük sötét helen. Ezután szűrjük át sűrű szitán, hogy eltávolítsuk az esetleges csomókat. Végül töltsük a hintőporos flakonba.

Rózsás hintőpor normál bőrre

- 25 g szárított rózsaszirom
- 20 g kaolin
- 3 csepp rózsaolaj

A rózsaszirmokat őröljük meg kávédarálóban, majd egy üvegedényben keverjük el a kaolinnal és a rózsaolajjal. gondosan zárjuk le, és tartsuk egy hétig sötét helyen. Hogy megszabaduljunk az esetleges csomóktól, szárjük át sűrű szitán, majd töltsük egy flakonba. Ez a hintpor normál és enyhén száraz bőrre használhaót, hetente 2-3 alkalommal.

Levendula hintőpor zsíros és verejtékező bőrre

- 15 g szárított levendulavirág
- 25 g talkum
- 10 g kaolin
- 3 g őrölt timsó

A levendulavirágot kávédarálóban őröljük nagyon finomra. Szórjuk hozzá a többi hozzávalót, és őröljük össze gyorsan az egészet. A keveréket sűrű szitán szűrjük át, majd töltsük egy flakonba. Naponta használjuk a zsíros, pattanásokra hajlamos bőrön.

Hintőpor lábgomba ellen

- 20 g talkum
- 20 g kaolin
- 6 csepp teafaolaj

Tegyünk minden hozzávalót egy zárható üvegedénybe, és alaposan rázzuk össze az egészet. Ezután hagyjuk állni sötét helyen egy hétig. Sűrű szitán sűrjük át, hogy eltávolítsuk az esetleges csomókat, majd töltsük egy flakonba. Tisztálkodás után a lábunkat gondoasn szárítsuk meg, és alaposan hintőporozzuk be.

ÉRDEMES TUDNI

Ha a tenyerünk állandóan izzad, és emiatt nyirkos, jól záródó tégelyben tartsunk magunknál mindig egy kevés hintőport, hogy szükség esetén használhassuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***