péntek, október 2

Az emberi érintés


Mint szinte mindenről, így a bőrkontaktus pszichológiai hatásai kapcsán is végeztek klinikai kísérleteket brit tudósok.
133 embert kértek meg, hogy tapintsanak meg különböző felületeket, közöttük egy másik ember bőrét is, és hogy ezután mondják meg, a saját bőrükhöz képest milyennek találták azt. A tudósok meglepetten vették észre, hogy a kutatásban résztvevők következetesen puhábbnak találták a másik ember bőrét, mint a sajátjukat. Még akkor is, ha semmilyen objektív vizsgálat sem tudta bizonyítani, hogy a másik ember bőre puhább, vagy bármilyen szempontból jobb állapotú lett volna az övéknél.

Mi akkor a magyarázat a jelenségre?

A kutatók szerint érzéki csalódás okozhatja a sorozatos tévedést: az emberek képesek megkülönböztetni és rangsorolni különböző felületű tárgyakat tapintás alapján, azonban ha egy másik ember bőréhez érnek, már egy másik, érzelmi tényező is működésbe lép.

A másik ember bőrének érintése bizalmi kapcsolatot feltételez, és rendszerint kellemes érzéssel tölt el bennünket, és ezt az agyban keltett másfajta ingert azonosítjuk tévesen úgy, hogy a másik ember bőrének érintése kellemesebb a sajátunknál.

A tudósok szerint valamilyen ősi, az emberi agyban mélyen rejtőző szociális kapcsolatokat jutalmazó idegi reakciósorozatról lehet leginkább szó.

Forrás: https://goo.gl/Y3EPvk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***