vasárnap, szeptember 13

GERÁNIUMOLAJ

Pelargonium graveolens


Hatásos bakteriális és vírusos fertőzések, bőrgyulladás, duzzanatok, rossz közérzet és depresszió ellen, továbbá rovarok elriasztására.


A gerániumolajat a rózsamuskátli zöld leveleiből nyerik. A növényt a köznyelv csak muskátlinak nevezi. A rózsamuskátli fő termesztési területe a Madagaszkárhoz közel található Réunion sziget. Ott kifejezetten azért termesztik, hogy értékes gerániumolajat termeljenek. Friss, citrusos illata energiát ad kimerültség esetén, illetve segít leküzdeni a depressziót és a haragot. Az afrikai és távol-keleti népek kltúrájában mindig is testet-lelket erősítő szerként tartották számon a gerániumolajat. Erőteljes tisztító és fertőtlenítő hatásának köszönhetően valóban fontos szerepet tölt be. Legfőbb összetevője: a geraniol véd a fertőzésektől, nyaranta pedig távol tartja a rovarokat. Az esszenciát a fiatal növényekből és levelekből nyerik ízgőzdesztillálással. Egy liter gerániumolajhoz 80 kg növény szükséges.

ROVAROK ELLEN 

A gerániumolaj főleg a szúnyogok és más rovarok elleni védekezésre alkalmas. Ha a következő illatkeveréket töltjük az aromaterápiás mécsesbe, nyugodt nyárestéket tölthetünk el a szabad levegőn:

- 5 csepp gerániumolaj
- 3 csepp szegfűszegolaj

Gyógyító hatás: Legfőbb hatóanyagai - a geraniol, a pinén, a citronellol és a terpineol - tisztító és vírusoló hatásúak. Segítséget nyújt minden gyulladással és fájdalommal járó betegség kezelésében, valamint abban, hogy a bőr jó formában maradjon. A gerániumolajban található csersavak összehúzó hatásúak, így az olaj kisebb sérülések esetén hamar elállítja a vérzést.

Bőrápolásra és a jó közérzetért

A gerániumolaj kiváló hatást gyakorol a bőrre, megelőzi a duzzanatokat. Igen erős antidepresszáns, ezért ideális összetevője a masszázsolajoknak is. Különösen kellemes a geránium- és a rózsaolaj keveréke. Megteremti a test és a lélek harmóniáját, ápolja a bőrt, javítja a hangulatot.

Pattanások kezelésére

A gerániumolaj antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatású. Tegyünk belőle néhány cseppet az arctonikba.

Rovarcsípésre

A gerániumolaj segít legyőzni a makacs viszketés, nyugtatja a duzzadt, viszkető szúnyogcsípéseket. Tegyünk néhány csepp gerániumolajat a csípés helyére. Ennek köszönhetően gyorsabban eltűnik a duzzanat.

Kiütések ellen

A száraz, érzékeny bőrön gyakran jelennek meg fájdalmas kiütések. A gerániumolajas testápoló tej védi a bőrt a kiszáradástól, és megelőzi a károsodását. Mindennap alaposan krémezzük be magunkat.

Koncentrációzavar esetén

A gerániumolajat belélegezve könnyebben tudunk uralkodni szerteágazó gondolatainkon. Tiszta, friss illata segít csökeknteni a feszültséget, javítja am emóriát és a koncentrációt.

ALKALMAZÁS

Kizárólag külsőleg

  • Jót tesz a dagadt lábnak: dörzsöljük be 50 ml mandulaolaj, 8 csepp gerániumolaj és 5 csepp citromolaj keverékével. A bedörzsölés tuán polcoljuk fel a lábunkat, és pihenjünk 30 percig. A keverék megnyitja a nyirokcsatornákat, és megszünteti a duzzadást.
  • A sebhelyek ápolására a geránium- és a keserű narancsvirágolaj keveréke a legalkalmasabb: keverjünk össze 50 ml természetes zsíros krémet 5 csepp gerániumolajjal és 3 csepp keserűnarancsvirág-olajjal. Ha mindennap bedörzsöljük a sebhelyet ezzel a krémmel, eltünteti a duzzanatot.
  • Mensturációs panaszok és görcsös fájdalmak kezelésére a gerániumolajos fürdő hoz enyhülést. Egy kád vízhez adjunk 6 csepp gerániumolajat és 3 csepp jázminolajat. fürdés után pihenjünk legalább fél órát. A geránium és a jázmin keveréke görcsoldó hatású, javítja a várármlást.
  • Kiverültésg és kedveltség esetén a gerániumolaj illata életerővel tölt fel.
  • Tegyünk az aromaterápiás mécsesbe 3-3 csepp geránium- és begamott-olajat.
FIGYELEM!

A gerániumolajat nem szabad belsőleg használni, mert már kisebb mennyiségben is ártalmas lehet. Ezenkívül tilos alkalmazni a terhesség első harmadában, mivel kedvezőtlenül befolyásolja a női hormonháztartást.

ÉRDEMES TUDNI

A gerániumolaj hasznos segítség a menopauzával összafüggő érzelmi ingadozások kezelésére is. Ilyenkor a fürdővízhez vagy a masszázsolajhoz adjuk.


mannaszappan.hu 
mannaszappan.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***