vasárnap, július 5

UV-SZŰRŐS NAPOZÓKRÉM

-Természetes kozmetikumok-


Egy jó napozókrémnek két feladata van: zsírtartalmának köszönhetően ápolja a bőrt, amely az erős napsütés hatására kiszáradhat, továbbá megvédi a bőrt a káros ultraibolya sugárzástól, amelynek ereje az utóbbi években jelentősen megnőtt az ózonréteg elvékonyodása miatt. A napfény hatására a bőr pigmentsejtjeiben melanin képződik. A bőr ennek a színezőanyagnak köszönhetően nyeri el barna árnyalatát - szűrőként működve így akadályozza meg a káros ultraibolya sugarak behatolását a bőrbe. A napfényszűrőknek általában meghatározott faktoruk van (a szűrő számértéke), valamint megkülönböztetik őket UVA ÉS UVB - a napsugárzás hullámhosszának két káros tartománya -szerint is.

Tudatos napozás

Ahhoz, hogy a bőr lassan hozzászokjon a káros UV sugárzáshoz, érdemes a napozás elején magasabb fényvédő faktorú napozókrémet használni. A krémnek a fotoaktív összetevők mellett tartalmaznia kell bőrápoló növényi olajokat. Az avokádóolajból készült napozókrém megvédi a bőrsejteket a kiszáradástól, és megelőzi a bőr fény okozta korai öregedését.

Felhasználás: Ahhoz, hogy a nap és az erős lesülés ellen védekezzünk, 20-30 perccel napozás előtt, a száraz bőrre vigyük fel a krémet. Két óra múlva vagy fürdés után mindenképpen krémezzük be magunkat megint. Még a vízálló krémek is lekopnak az úszás vagy a napozóágyon való ülés során.


Felhasználhatóság és tárolás

Ha nem szeretnénk, hogy az általunk készített krém gyorsan megromoljon, fontos, hogy használat előtt minden eszközt és edényt kifőzzünk (sterilizáljunk). A napozókrémet tároljuk hűtőszekrényben, ahol 3-4 hétig megőrzi a minőségét.

Bőrtípusok

A világos bőrű, szőke vagy vörös hajú emberek az I. bőrtípusba tartoznak. Védelem nélkül 5 percet tartózkodhatnak a napon anélkül, hogy leégnének. A II. típusu, kicsit sötétebb bőrű és sötétebb hahjszínűeknél ez az idős 10 perc. A III-IV. típusúak, a határozottan sötétebb bőrűek védelem nélkül 30 percet tölthetnek a napon. Ha szeretnénk megtudni, hogy a napfényvédő napozókrém használata után mennyi időt tölthetünk a napon, szorozzuk meg a védelem nélkül eltölthető időt a fényvédő faktorral.

Természetes napfényszűrő

Az aloe vera húsában található egy kevés antrikinon vegyület, amely azonban elegendő ahhoz, hogy a tiszta aloe vera - a növényvilágban egyedülállúan - elnyelje az ultraibolya sugárzás egy részét.


Napozókrém

15 g cink-oxid
5 g E-vitamin
4 g cetil-alkohol (30%)
5 g aloe vera lé
20 g shea vaj
70 ml jojoba, vagy avokádóolaj

Forró vízzel teli lábosba állítsunk egy magas falú edényt, pl. egy nagyobb bögrét. Olvasszuk fel benne a shea vajat, és a sorrendet betartva adjuk hozzá a következőket: cetil-alkohol, E-vitamin, cink-oxid, olaj és aloe vera. Mixerrel vagy tejhabosítóval jól keverjük össze. Adhatunk hozzá egy kevés illóolajat is. A keveréket tegyük palackba, és jól zárjuk le. A krém védőfaktora kb. 15-17-es.

Természetes kozmetikumokat árusító boltokban minden hozzávaló kapható.

Cink-oxid - A napsugárzást fizikai módon szűrő anyag. A bőrön ásványi védőréteget képez. Mikronizált formában kapható, tehát nagyon kicsi részecskéket tartalmaz, így nem hagy fehér foltot a bőrön.

Segítség napégésre
  • Egy vékony pamutkendőt kenjünk be túróval vagy természetes joghurttal, és tegyük a kivörösödött részre. A borogatás csillapítja a gyulladást és megelőzheti a bőr későbbi hámlását.
  • A kivörösödött részre tegyünk friss aloe vera kivonatot. Hidratálja a bőrt, és elősegíti az új bőrsejtek keletkezését.


ÉRDEMES TUDNI

Ha szoktunk illóolajokat használni, le kell mondanunk a citrusos aromájúakról (narancs, bergamott), mert ezek kellemetlen bőrreakciókat válthatnak ki, pl. csalánkiütést és elszíneződést, ráadásul csökkentik az UV-szűrő hatékonyságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***