péntek, február 20

HAJFESTÉS

-Természetes kozmetikumok-

Ahhoz, hogy tartósan megváltoztassuk hajunk színét, károsítanunk kell a hajszálak terméseztes védőrétegét és szerkezetét, mivel az új pigmentek csak így tudnak behatolni a haj belsejébe. Ehhez általában erős vegyszereket kell használni, így a hajszálak a későbbi ápolás ellenére is tartósan károsodnak: a haj elveszíti fényét, érdes tapintású lesz, megtörik, a vége töredezni kezd, és nehezeben fésülhető. A károsodott hajszálak egyenetlenül veszik fel a festék további rétegeit, ezért a festett hajat gondozni kell. A növényi hajfestékek - szemben a vegyi festékekkel - kímélő alternatívát nyújtanak. Mivel forró vízzel kell őket összekeverni, csak kevéssé károsítják a haj szerkezetét. Növényi illóolajokat is tartalmaznak, amelyek ápolják és táplálják a hajat. Ha így festjük hajunkat, az új szín idővel kimosódik. Ilyenkor a festést gond nélkül megismételhetjük.

Növényi festétkek
A hajfesték felvitelekor és kimosásakor viseljünk gumikesztyűt, hogy a festék csak a hajunkat színezze meg.
Allergiateszt: A hajfestés előtti napon keverjünk ki egy kis mennyiséget, és kenjük rá a könyökhajlat bőrére. Ha mánap bőrirritáció nyomait látjuk, vörösesség vagy viszketés lép fel, ne használjuk a festétket.Használat: A festéket forró vízben keverjük le, kissé hagyjuk hűlni, és széles ecsettel, tincsenként vigyük fel a hajunkra. Ha végeztünk, fésüljük át a hajat, hogy a festék a hajvégeket is befogja. A fejünkre tegyünk hajsapkát, és csavarjuk be törölközővel. A festék így meleg marad, és mélyebben behatol a haj szerkezetébe. 1-2 óra elteltével alaposan öblítsük ki.

Intenzív színek hennaporral - A hennapor a henna növény (Lawsonia inermis) apróra őrölt leveléből készül. időtlen idők óta használják természetes hajfestésre. A sárgászöld port forró vízzel kell elkeverni. Többféle árnyalatban kapható. A henna intenzíven színezi és erősíti a hajat, és nem károsítja a szerkezetét.

Kamillavirág és citrom szőke hajra - A kamillavirágos öblítés enyhén világosítja a szőke hajat. A haj lágyabb lesz és finomabb illatú. Ha az öblítőhöz citromlevet is adunk, a haj bársonyos csillogású lesz.

Természetes lecitin a gyönyörű hajért - Ha a növényi festékekhez tojássárgáját keverünk, természetes lecitinnel tápláljuk a hajunkat. A lecitin erősíti a hajgyökereket, és elősegíti a haj egészséges növekedését.

Sima haj növényi olajokkal - A növényi olajok, mint az olíva- vagy jojobaolaj ápolják a fejbőrt, simábbá teszik a hajszálak felületét, és megkönnyítik a fésülést. Az olaj megvédheti a hajvégeket a kiszáradástól, és megelőzheti a töredezést.

Vöröses csillogás hennával

 • 6-8 evőkanál hennapor (a vörös árnyalat választható)
 • 2,5 dl forró víz
 • 1 tojássárgája
 • 2 evőkanál olívaolaj

A forró vizet öntsük a porra, és keverjük pépes állagóvá. A keveréket hagyjuk állni 10-15 percig, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és az olívaolajat. Vigyük fel a nedves hajra, és hagyjuk rajta 1-2 óráig. Ha csak egy tincset akarunk befeszteni, a tincs alá tegyünk alufóliát, és csak ezután kenjük be a festékkel. A fóliát utána tekerjük fel, és erősen nyomjuk össze.

Szőke haj világosítása

 • 5 evőkanál kamillavirág
 • 2,5 dl víz
 • citromlé

Forraljuk fel a vizet, szórjuk bel a kamillavirágot, és hagyjuk állni néhány percig. Adjunk a folyadékhoz citromlevet, és a forrázatot szűrjük le. A hajat a szokásos módon mossuk meg, majd a folyadékot egyenletesen öntsük rá. Ne öblítsük ki. Minél gyakrabban használjuk a kamillsá öblítőt, annál erősebben látszik szűkítő hatása.

A sötét hajszín élénkítése

 • 6-8 evőkanál dióhéj
 • 2-2,5 dl forró víz
 • 1 evőkanál olíva- vagy avokádóolaj
 • 1 kévéskanál citromlé

A dióhéj meleg és élénk árnyalatot kölcsönöz a sötét hajnak. Ha nincs porított dióhéjunk, kávédarálóval őröljünk meg összetört, száraz dióhéjat. A port forró vízzel keverjük pépes állagúvá, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Adjuk hozzá az olívaolajat és a citromlevet. A festéket vigyük fel a hajra, és hagyjuk rajta 1-2 óráig.

Érdemes tudni
A dauerolt vagy vegyi festékkel kezelt haj máshogy reagál a növényi festékre, mint a kezeletlen. A színek a várttól eltérő árnyalatokban jelenhetnek meg rajta. Legjobb, ha hajfestés előtt várunk néhány hetet, míg a vegyi festés lenő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***