péntek, október 17

GYÓGYNÖVÉNYES FÜRDŐ - Természetes kozmetikumok

A fürdőzés egyes kultúrákban testet-lelket megtisztító szertartás. Regeneráló hatású fürdőt már az ókorban is készítettek növényi alapanyagok felhasználásával. A korabeli gyógyítók számos olyan fürdővízrecept közül válogathattak, amelyek a szépségápolást és az egészséget szolgálták - ezek közül néhányat a mai napig alkalmaznak. Saját kezűleg is előállíthatunk egyszerűen és olcsón tisztán növényi fürdőadalékokat, amelyek természetes alternatívát kínálnak a kereskedelemben forgalmazott habfürdőkhöz és  fürdőolajokhoz képest. Így például a szárított rózsaszirom és illatos levendula keverékével készített fürdővíz kisimítja és puhítja a száraz bőrt. A rozmaringlevelek javítják a vérkeringést, rugalmassá teszik a kötőszövetet, míg a kakukkfű görcsoldó hatású. A különféle fürdőadalékokat ízlésünknek és szükségleteinknek megfelelően állíthatjuk össze. Az illóolajok, a gyógynövények vagy a gyógyfűkeverékek élénkíthetik a keringést, felfrissíthetnek és ellazíthatnak, gyógyíthatják a bőrt.

Ügyeljünk a nyersanyagok minőségére

A gyógynövényes fürdővizek alapjául szolgáló szárított gyógyfüveket és virágokat gyógyszertárban vagy gyógynövény-szaküzletben szerezzük be - így biztosak lehetünk abban, hogy a felhasznált alapanyagok nem szennyezettek. Ha van kertünk, a hozzávalókat saját termesztésű növényekből is összeállíthatjuk. A növényeket napon vagy 50°C-ra melegített sütőben is megszáríthatjuk (lékeverés nélkül!).ALKALMAZÁS - A fürdővíz ajánlott hőmérséklete 36-38°C, az ennél melegebb víz terheli a keringést. A gyógynövényeket a vízzel teli kádba szórjuk, hogy a jótékony gőzök ne párologjanak el idő előtt. Annak érdekében, hogy a szervezetünket ne terheljük túl, a fürdő időtartama ne legyen több 20-30 percnél. A vízből kiszállva alaposan szárítkozzunk meg, majd kenjük be magunkat kedvenc testápoló krémünkkel vagy balzsamunkkal.

Tisztító hatású levendulavirág - A levendula elnevezése a latin lavare, azaz "mosni, tisztítani" szóra vezethető vissza. Átható aromájának köszönhetően kiválóan alkalmas fürdővíz készítéséhez. A liláskék virágokban található csersavak fertőtlenítő hatásúak, hozzájárulnak a bőrhibák eltüntetéséhez.

Rózsaszirmok a gyengéd áéolásért - A rózsa bársonyos, piros szirma ápolja a száraz bőrt, a szó legvalódibb értelmében rózsás árnyalatot kölcsönöz neki. Rugalmassá és puhává teszi a bőrt. A rózsa mesés illata elvarázsol, elcsábít, afrodiziákumként hat. A legdrágább parfümök erős rúzsás jegyet is tartalmaznak.

Száraz bőrre kamilla - Rendszeres használat mellett a kamillavirág megóvja az érékeny bőrt a gyulladástól. fürdőadalékként alkalmazva enyhén fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a bőrpírt.

Keringésserkentő rozmaring - A szárított rozmaring hozzáadásával készített fürdő javítja a vérkeringést, ennek következtében élénkíti, frissíti és hatékonyan felmelegíti a testet.

Nyugtató citromfű - A citromfű levele görcsoldó és lazító hatású, használatával a test és a lélek ism egnyugszik. rozmaringgal keverve hatékonyan oldja az idegfeszültséget, lazítja az elfáradt izmokat.
Fürdőfilter:
Benke Erika -természetes szappanok-kozmetikumok

GYÓGYNÖVÉNYES FÜRDŐ

Rózsás fürdő száraz bőrre

 • 2,5 csésze rózsaszirom
 • 1 csésze levendulavirág


Kamillás fürdő bőrpír ellen

 • 2 csésze kamillavirág
 • Fél csésze levendulavirág


Jobb vérkeringés rozmaringgal

 • 2,5 csésze rozmaringvirág
 • 1 csésze kamillavirág


Melegítő és lazító fürdő

 • 2 csésze citromfűlevél
 • 1 csésze rozmaringlevél
 • Fél csésze kamillavirág


Gyógyító fürdő influenza esetén

 • 1 csésze kakukkfű
 • 2 csésze zsályalevél
 • Fél csésze kamillavirág


 1. A szárított virágokat és leveleket egy zománcozott lábosban 1 l hideg vízzel felöntjük, felforraljuk, lefedjük, és 30 percre félretesszük. Papír kávéfilteren átszűrjük.
 2. A növényi részeket textilzsákba vagy vászon konyharuhába borítjuk, az anyagot összekötjük.
 3. A zsákot vagy konyharuhát a fürdővízbe merítjük, a forrázatot is hozzáöntjük. A gyógynövényes zsákot vagy konyharuhát időről időra megnyomkodjuk.
Fürdővíz filteres gyógyfüvekkel

Ha nincs kéznél szárított gyógynövény, a fürdővíz elkészítéséhez filteres gyógyteát is használhatunk, például kamillát, borsmentát vagy citromfüvet. A filtereket lobogva forró vízzel leöntjük, 30 percig állni hagyjuk. A forrázatot a filterekkel együtt a fürdővízhez adjuk. Fürdés közben a filtereket gyakran megnyomkodjuk.

Megfelelő tárolás

A gyógyfüveket vagy -keverékeket jól záródó, sötét színű üvegben tároljuk. Így megelőzhetjük, hogy a virágok és levelek finom aromája elszökjön, és a bennük lévő értékes hatóanyagok elpárologjanak.

ÉRDEMES TUDNI

A fürdőadalékok hatékonyságát fokozhatjuk, ha a testünket szivaccsal dörzsölgetjük - ezzel az eljárással bőrünk kisimul, javul a vérellátása.


Pezsgő fürdő
Benke Erika - természetes szappanok,kozmetikumok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***