vasárnap, május 18

MENTAOLAJ - Aromaterápia

-Aromaterápia, illóolaj-

Hatásos emésztési panaszok, meghűlés, arc- és orrmelléküreggyulladás, láz, köhögés, nátha, fejfájás, hasmenés és émelygés esetén.

A menta mindig értékes növény volt, az ókorban adót kellett fizetni a gyűjtése után. A gyógyászati célokra használt borsmenta vadon nem termő, termesztett hibrid fajta. A mentaolajat desztilláció útján nyerik a friss levelekből.

Illata enyhén csípős, nyugtató hatásának köszönhetően jól alkalmazható az aromaterápiában. Magas (akár 90%) mentoltartalma révén hatékonyan segít megfázás, fejfájás és émelygés esetén. A mentaolaj maga görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Frissítő illata kitisztítja az elmét, növeli a koncentrációs képességet, és segít rendezni a gondolatainkat. A mentaolajat felhasználják az élelmiszeriparban is: édességet, rágógumit, zöld teát és dohányt ízesítenek, illatosítanak vele.

LEGYŐZI A FÁRADTSÁGOT

A mentaolaj illata intenzíven frissít, ezért szellemi kimerültség vagy túlhajszoltásg esetén kitisztítja az elménket. Hatékonyságát növelhetjük, ha a mentát az aromamécsesben citromolajjal elkeverjük:

- 8 csepp mentaolaj
- 5 csepp citromolaj

Gyógyító hatás - Meghűlés és fertőzések esetén az illóolaj a mentol, cineol, felandrén és limonén révén hűsítő, lázcsillapító és fertétlenítő hatású. Krónikus hörghurut és orrüreggyulladás esetén az illóolaj feloldja a váladékot, és köptet. A mentaolaj erősíti a gyomrot és a beleket, serkenti a gyomorsav és az epefolyadék termelését.

Jó közérzetet teremt - A rendszeres szaunázás erősíti a szervezet ellenálló képességét. A szauna méregtelenítő hatását fokozhatjuk, ha a szaunakövekre öntött folyadékhoz néhány csepp mentolajat adunk. Élénkíti a testet és a lelket.

Megkönnyíti a koncentrációt - Ha egy fárasztó nap után kimerültnek és feszültnek érezzük magunkat, inhaláljunk mentaolajjal. A menta illata felfrissíti az elmét, így a belső feszültség ellenére is fel tudunk lélegezni.

Tisztítja a légutakat - Az eldugult orr megnehezíti a légzést, és gátolja a test természetes oxigénellátását. Magas mentoltartalmának köszönhetően a mentaolaj tisztítja a nyálkahártyát - megfázásos tünetetk esetén kiváló inhalálószer.

Segítség fejfájás esetén - Fejfájás vagy migrénroham esetén igen gyorsan lehűti és ellazítja a fájdalmas területeket - elég, ha a homlokunkon és a tarkónkon eldörzsölünk néhány csepp mentaolajat.

Kellemetlen szájszag ellen - A friss ízű mentaolaj ideális szer a száj higiéniájához, természetes alternatívája a szájvizeknek. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, megelőzi a fogszuvasodást és az ínysorvadást.

FELHASZNÁLÁS

KÜLSŐLEG 

- Lázcsillapító hatása miatt a mentaolajat használhatjuk al ábszárra tett hűtőborogatásokhoz is. 1 liter hideg vízben keverjünk el 8 csepp mentaolajat és 1 kávéskanál ecetet. A folyadékban nedvesítsünk meg egy vászonkendőt, csavarjuk ki, és tekerjük a lábunk köré. A borogatásokat addig cserélgessük, amíg a lázunk lejjebb nem megy.
- A mentaolajat tartalmazó borogatás enyhíti az orrüreggyulladás fájdalmas tüneteit. Fél liter meleg vízhez adjunk 5 csepp mentaolajat, és a folyadékban nedvesítsünk meg egy kis kendőt. Tegyük az orrunkra és a járomcsontokra, és lélegezzünk mélyeket, közben csukjuk be a szemünket.

BELSŐLEG

- Görcsoldó és fertőtlenítő hatása révén az illóolaj csilapítja a gyomorfájást, az emésztési panaszokat és a hasmenést. 1 kávéskanál mézet keverjünk el 2 csepp mentaolajjal, és nyeljük le. Utána lassan igyunk meg egy csésze teát.
- A sűrű hörgő- és orrváladék feloldását segítheti, ha egy kockacukorra 2 csepp mentaolajat adunk, majd elszopogatjuk. A cukrot addig tartsuk a szánkban, amíg el nem olvad, majd igyunk rá egy pohár meleg vizet, amelybe fél citrom levét csavartuk.

ÉRDEMES TUDNI

Hányinger esetén tegyünk egy zsebkendőre néhány csepp mentaolajat, és néhány másodpercig mélyen lélegezzük be.

FIGYELEM!

Kisgyermeket ne kezeljünk mentaolajjal, mivel a magas mentoltartalom az érzékeny nyálkahártyák irritációjához vezethet. Erős hűsítő hatása miatt hidegrázás esetén se alkalmazzuk.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***