szerda, április 23

NAPPALI KRÉM - Természetes kozmetikumok

-Természetes kozmetikumok-

Minden bőrtípusra

Egy jó nappali krémnek az a feladata, hogy támogassa a bőr természetes funkcióit, valamint hogym egvédje felső és mélyebb értegeit a kiszáradástól. Fenn kell tartania és szabályoznia kell a bőr vízháztartását, élénkítenie a keringést, gyorsítania a sejtek megújulását. A nappali krém megóvja a bőrt az olyan káros külső hatásoktól, mint a szél, az UV-sugárzás és a kornyezet túl száraz vagy túl párás levegője. Egy ilyen krém mindennapi használatával a bőr életteli marad. Egy nappal krém pH-értékének nagyjából azonosnak kell lennie a bőr pH-értékével (5 és 6 között), hogy annak természetes savas védőrétege ne szenvedjen kárt. Ez a faggyúból és vízből álló takaró megakadályozza, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusok és baktériumok bejussanak a bőrbe, illetve megvédi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

FELHASZNÁLÁS ÉS TÁROLÁS
A tartósítószerek allergiát okozhatnak, ezért a házilag készült krémeknek nem kell ilyen összetevőket tartalmazniuk. A krémet két hétig eltarthatjuk hűvös helyen vagy a hűtőszekrény felső polcán. A legjobb, ha egyszerre csak annyit készítünk belőle, amennyit ennyi idő alatt felhasználunk. A krémet mindig spatulával vegyük ki a dobozból, így higiénikusabb.Alakalmazás: A krémet vékony rétegben vigyük fel a megtisztított bőrre. Előtte a tisztításhoz használjunk a bőrtípusunknak megfelelő arctonikot.

Normál bőr - Normál bőr esetén a nedvességtartalom és a faggyútermelés egyensúlyban van. Ennek a típusnak leginkább arra van szüksége, hogy megóvjuk a káros környezeti hatásoktól. Az A- és E-vitamin véd a szabad gyököktől, amelyek a bőr öregedését okozzák. A D-pantenol és a B5- provitamin biztosítják a bőr gyors megújulását, pótolják a nedvességet. A körömvirág kivonata bársonyossá teszi a bőrt, élénkíti a keringést, elősegíti a sejtmegújulást.

Zsíros bőr - A zsíros bőr a megnövekedett faggyútermelés következtében fénylő, nagyobb pórusú hatást kelt. A faggyú eltömíti a pórusokat, ami bőrgyulladáshoz vezethet. Ezen a nem túl zsíros, vízitorma tartalmú krémek segítenek. A bisabolol, a kamillaolaj-kivonat legfőbb összetevője hatékony a gyulladások ellen. Az aloe kivonat is hozzájárul a sebek hegesedéséhez. Aminosavakban gazdag, pótolja a nedvességet és támogatja a sejtmegújulást.

Száraz, érzékeny bőr - Erre a bőrtípusra jellemző, hogy nem termel elég faggyút. Emiatt zsír- és nedvességpótlást igényel. A folyékony hatóanyagok elősegítik, hogy az összetevők mélyen behatoljanak a bőrbe. A krémhez különböző olajokat adnak hozzá, mint a ligetszépeolaj, továbbá A- vagy E-vitamint. A ligetszépeolaj számos nélkülözhetetlen zsírsavat tartalmaz (70% lanolinolajat és 10% alfa-lanolinolajat), táplálja a száraz bőrt, és az érzékeny bőr ápolására is alkalmas.


ALAPKRÉM

- 5 g tegomuls (a pálmaolaj hidratáló glicerin-sztearátja)
- 4 g shea vaj
- 13 g jojobaolaj

Az összetevőket tűzálló edénybe tesszük, és sütőben 70°C-osra melegítjük. Felforralunk 60 ml desztillált vizet, majd 70%C-osra hűtjük. Hozzáadjuk a felmelegített összetevőkhöz. Megvárjuk, amíg a keverék 30°C-ra hűl. Hozzákeverjük abőrtípusunknak megfelelő összetevőket. A három nappali krém alapreceptje azonos, csak azokban az összetevőkben különböznek, amelyeket a végén, bőrünk igényeinek megfelelően adunk hozzá.

Összetevők normál bőrre

-2 ml E-vitamin-acetát
-20 csepp D-pantenol
-2 ml A-vitamin-palamitin
-1 mokkáskanál körömvirágkivonat

Összetevők száraz bőrre

-20 csepp D-pantenol
-1 ml folyékony E-vitamin
-2 ml folyékony A-vitamin
-3 ml ligetszépeolaj

Tipp: A krémek elkészítéséhez szükséges összetevőket beszerezhetjük az egészséges életmódra és természetes kozmetikumokra szakosodott boltokban, vagy ezzel foglalkozó internetes kereskedő cégektől.

ÉRDEMES TUDNI - A bőr öregedéséért legfőképpen a napsugárzás felelős. A jojobaolaj természetes úton véd a napsugaraktól. Ha ebből az olajból is adunk a hidratáló krémhez, az egész ébvben megvédi a bőrünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***