szerda, január 15

SZEMÖBLÍTŐ FOLYADÉK

A rendszeres szemöblítés elősegítheti, hogy a szem tiszta, csillogó és egészséges maradjon. Ha a folyadékot lefekvés előtt használjuk, kímélő módon eltávolítja a szemből, a szempilláról és a kötőhártyáról a napközben felgyülemlő port és az irritáló szemcséket. Az öblítő a választott gyógynövényektől függően nyugtat, fertőtlenít vagy erősít. A reggeli szemmosás felfrissíti a szemet, és sugárzó tekintetet kölcsönöz. Az allergiások nyugtató szemöblítéssel csillapíthatják a kínzó viszketést, és kiöblíthetik az allergiát kiváltó polleneket és porszemcséket. Az öblítéssel csökkenthető a kimerültség, a füstös levegő vagy az alváshiány miatt fellépő szemvörösödés is. Ha a panaszokat a szemgolyó szárazsága okozza, frissítő fürdőkkel szüntethetjük meg a problémát. A szem öblítéséhez lehetőleg speciális pohárkát használjunk, amely gyógyszertárakban kapható.

ÁPOLÓ SZEMVIDÍTÓFŰ - Euphrasia officinalis

A hagyományos orvoslás is elismeri, hogy a szemvidítófű hatásos kötőhártya-, illetve szemhéjgyulladás esetén. a gyógyszertárakban gyógyfű vagy kivonat formájában kapható. A szemvidítófű forrázattal vagy néhány csepp kivonattal végzett szemöblítés ápolja a szemet, és kímélő módon tisztítja. Megelőzi továbbá a táskák és a szemhéj-
duzzanat (ödéma) kialakulását.


ALKALMAZÁS: Egy szemöblítő poharat töltsünk meg félig a megfelelő folyadékkal, és óvatosan illesszük a becsukott szemhez. Hajtsuk hátra a fejünket, és a szemünket lassan nyissuk ki, majd mozgassuk. A fejünket forgassuk jobbra-balra, hogy jól átöblítsük a szemet. 3-5 perc múltán ismételjük meg a kezelést a másik szemmel, de ehhez használjunk friss folyadékot.

Fáradt tekintet - Az édesköménymagos szemmosás kivilágosítja a tekintetet, megszünteti a fáradtságot. Illóolaj-tartalmának köszönhetően az édeskömény fertőtlenít is. Ha sokat dolgoztunk monitor előtt, vagy a szemünket másmilyen módon terheltük, az édeskömény forrázatával történő lemosás ellazítja és tehermentesítheti a szemet.

Kivörösödött szemre rózsaszirom - Legjobb, ha saját kertünkben gyűjtjük a szirmokat, így biztosak lehetünk abban, hogy a virágok nem nagy forgalmú út mentén nőttek és nem műtrágyázták őket. A rózsaszirom megnyugtatja a szemet és a kötőhártyát. Segít eltüntetni a vörösödést és a duzzanatokat, felfrissíti a fáradt szemet.

A tiszta tekintetért - A szárított vagy friss borsmentalevélből készült forrázat serkenti a könnytermelést és frissíti a szemet. A mentás szemfürdő élénkít, továbbá segít, ha ég vagy viszket a szemünk.

Szemöblítő pohár - Gyógyszertárban 
vehetünk szemöblítő poharat. Enyhén ovális alakjának köszönhetően optimálisan illeszkedik a szemre és nem engedi, hogy a folyadék kifolyjon a pohár pereménél. A boltokban kaphatók kiegészítő eszközök is a szemöblítéshez, például praktikus adagolóval ellátott üvegcsék.


ÉRDEMES TUDNI
A speciális szemöblítő pohár helyett szükséghelyzetben használhatunk lekerekített peremű pálinkáspoharat vagy tojástartót.

SZEMFÜRDETÉS
Viszketés ellen
1 kávéskanál szárított borsmentalevél
1 kávéskanál friss rózsaszirom 
2 dl forró víz
Fáradt szemre
1 kávéskanál friss rózsaszirom
1 kávéskanál édesköménymag
2 dl forró víz
Szemápoláshoz
1 evőkanál szemvidítófű
2 dl forró víz

1. A gyógyfüveket, magokat és szirmokat forrázzuk le a vízzel, fedjük le, majd áztassuk 15 percig.
2. A forrázatot kávéfilterpapíron szűrjük le kétszer, és töltsük egy üvegbe.

Ez a mennyiség néhány alkalomra elegendő. Használjuk fel 2-3 napon belül. Az üveget tartsuk jól lezárva, hűvös helyen.

Allergiás kockázat
A kamillában lévő azulén sokaknál allergiás reakciót vált ki. Kamillakivonatból akkor készítsünk szemfürdőt, ha ez a veszély nem áll fenn. A kamilla baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású.
Pollenallergia esetén semmiképp ne végezzünk szemfürdőt hársfavirág forrázattal, mert szemünk kivörösödhet és viszkethet tőle.

Szénanátha esetén
Az esti gondos szemöblítés különösen az allergiások számára fontos. Érdemes esténként hajat is mosni. Ez megakadályozza, hogy a virágpor (pollen) a párnáról a szemünkbe és a légutakba kerüljön.

Kerüljük a sós vizet
Szépítő kezelésként gyakran ajánlják a tengeri sós szemfürdőt is. Ezt lehetőleg ne alkalmazzuk, hiszen a só irritálja a kötőhártyát és szárítja a szemet. Különösen akkor káros, ha mindennap viselünk kontaktlencsét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***