vasárnap, január 26

SZÁJÖBLÖGETŐ SZEREK

-Természetes kozmetikumok-

A szervezet nemcsak a bőrön, hanem a nyálkahártyán keresztül és a lehelettel is bocsát ki méreganyagokat, melyek kellemetlen szájszag kialakulásához vezethetnek. Szájszagot okozhatnak ezenkívül az erőteljes illatú élelmiszerek, például a fokhagyma vagy a vöröshagyma. Egyes emésztőrendszeri megbetegedéseket szintén jelezhet kellemetlen szájszag. A szóban forgó tünet egyik leggyakoribb oka - az elégtelen szájhigiénia mellett - a fogszuvasodás. Gyors segítséget nyújthatnak minden említett esetben a szájöblögetésre használt szerek. Az egyéni szükségleteknek megfelelően hozzáadott illóolajoknak köszönhetően készíthetünk frissítő, fájdalomcsillapító vagy fertőtlenítő hatású szájvizet. Enyhébb szájöblögetőt gyermekek is használhatnak. Betegség esetén azonban egyetlen szerrel sem kerülhető el, hogy orvoshoz forduljunk.

orvosi zsálya
Gyógyító szájvizek
A fogfájást a kakukkfű és a zsálya csillapítja. 1 pohár meleg vízhez adjunk 1 kávéskanál gyümölcsecetet, 2 csepp kakukkfőolajat és 1 csepp zsályaolajat. Öblögessünk ezzel naponta 2-3 alkalommal.
Az alábbi keverék foghúzást követően elősegíti a sebgyógyulást, és védelmet nyújt a gyulladás ellen:
1 pohár meleg vízhez keverjünk 1 kávéskanál gyümölcsecetet, 2 csepp citromolajat, valamint 1 csepp cickafarkolajat. Öblögessünk óvatosan.

ALKALMAZÁS
A fogmosást követően, csípős, erős szagú étel elfogyasztása után vagy étkezések között gondosan öblögessünk egy egyénileg elkészített szájvízzel.

gyümölcsecet
Gyümölcsecet mint emulgeátor
Annak érdekében, hogy az illóolajok vízben jól oldódjanak, emulgeátorra van szükség - olyan közvetítő anyagra, mely egyesíti az összetevőket, és megfelelő állagúvá teszi a folyadékot. A szájöblögető szerekhez a legjobb gyümölcsecetet használni, mivel javítja a fogíny vérellátását, és egyúttal erősíti a szöveteket.

Foglepedék ellen citromolaj
A citromhéjból sajtolt illóolaj védelmet nyújt a fogkő ellen, hozzájárul a fogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez. A szájvíznek kellemes gyümölcsös ízt ad.

Fájdalomra szegfűszegolaj
Csökkenti az idegfájdalmakat, enyhe érzéstelenítő. A szegfűszegolaj különösen jó hatással van az ínysorvadás miatt szabadon álló érzékeny fognyakra.

Gyulladásra kakukkfűolaj
Baktériumölő és keringésjavító hatásának köszönhetően a kakukkfűből kinyert illóolaj csökkenti a fogínyvérzés és - gyulladás kialakulásának kockázatát.

teafa
Gombás megbetegedések ellen teafaolaj
Az ausztrál teafa aktív hatóanyagai meggátolják a gombák szaporodását, és megóvják a szájüreget a spórák által kiváltott fertőzésektől. A teafa ágából kivont illóolaj friss, gyógynövényes ízű.

Érzékeny fogakra
A kamillaolajos szájvíz ideális az érzékeny fogak zománcának erősítésére. Az illóolajat a kamillavirágok vízgőz desztillációjával nyerik ki.

ÉRDEMES TUDNI - A legtöbb baktérium a nyelv lepedékében tenyészik. A baktériumokat fogmosáskor dörzsöljük le a fogkefével, majd öblögessünk teafaolajos szájvízzel.


SZÁJVIZEK

A friss leheletért
1 pohár meleg víz
1 kávéskanál gyümölcsecet
1 csepp citromolaj
1 csepp bormentaolaj

Érzékeny fogakra
1 pohár meleg víz
1 kávéskanál gyümölcsecet
1 csepp kamillaolaj
1 csepp szegfűszegolaj

Gyermekeknek
1 pohár meleg víz
1 kávéskanál gyümölcsecet
1 csepp narancsolaj
1 csepp kamillaolaj

Ínysorvadásra
1 pohár meleg víz
1 kávéskanál gyümölcsecet
1 csepp szegfűszegolaj
1 csepp kakukkfűolaj

Fogfájásra

1pohár meleg víz
1 kávéskanál gyümölcsecet
2 csepp szegfőszegolaj
Az összetevőket alaposan keverjük össze, és az elkészült szájvizet azonnal használjuk fel.

Homeopátiás kúra idejére
1 pohár meleg víz
1 kávéskanál gyümölcsecet
1 csepp citromolaj
1 csepp teafaolaj
A homeopátiás szerek nem alkalmazhatók eredményesen egyes illóolajok használata mellett, ezért legjobb, ha ezeket a homeopátiás terápia alatt kerüljük. Ezen illóolajok közé tartoznak a mentatartalmú, továbbá a nagyon erős olajok, például a kakukkfűolaj vagy a kamillaolaj. Kérjük ki homeopata orvosunk tanácsát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***