péntek, január 31

PARFŰMÖK

Friss illatjegyek - Különböző illóolajokat összekeverve korlátlan számú változatban készíthetjük el saját, eredeti parfümjeinket. A finom virágos aromák és az érett illatú gyanták mellett számtalan friss, citrusos, gyümölcsös illatú illóolaj létezik. Az ilyen parfümök főleg az aktív, sportos, fiatalos nőkhöz illenek. A könnyed illat egész nap elkíséri viselőjét, és közben nem válik irritálóvá. Ezek a friss illatjegyek azonban nemcsak nőknek valók, férfiak is bátran használhatják őket. A frissítő illatok főleg nyáron kellemesek, amikor hűsítik is a bőrt. Kiváló a citrom-, a grapefruit- és a ciprusolaj keveréke. Kellemes, enyhén hűsítő hatásuk van a tölgymohának is nevezik) és verbénaolajból készült parfümöknek is.

 MEGFELELŐ TÁROLÁS
A friss illatú parfümök igazi citrusolajokat tartalmaznak, ezért sötét üvegben és fénytől elzárva kell tartani őket. Ez megvédi a parfümöket attól, hogy elveszítsék illatanyagukat.
A citrus alapú parfümök általában hat hónapig őrzik meg illatukat. Ha gyengül a parfüm aromája, fel tudjuk frissíteni, ha hozzáadunk néhány csepp esszenciát, és félretesszük néhány napra, hogy "összeérjen" az illat.
Alkalmazás: A parfümöt mindig tiszta, száraz bőrre kell felvinni, hogy ne keveredjen más illatokkal. A test nagy vérbőségű pontjai a legalkalmasabbak erre, pl. a csukló, a nyak, a könyök - és a térdhajlat. Ezeken a részeken jobban kiteljesedik, és sokkal tovább tart az illat.

Tömény etilalkohol - Magyarországon magas töménységű (70%-os) etilalkoholt csak gyógyszertárban, korlátozott mennyiségben lehet beszerezni. Az ún. finomszesz (95,6%) nem kerül forgalomba. Az etilalkoholból a többszörös desztillálásnak köszönhetően eltűnnek a kellemetlen szagú kozmaolajok, így megfelelő hordozója lehet a természetes parfümök illóolajinak.

Gyümölcsös frissesség - A citrusfélék héjából nyert olajok friss, gyümölcsös illatjegyet kölcsönöznek a parfümöknek. Ilyen könnyed olajnak számítanak a citrom-, a grapefruit-, a bergamott - és a keserűnarancs-olaj. Frissítő fejillatként szolgálnak (ezt érezzük elsőként), a parfüm pedig könnyű, vidám illatú lesz általuk.

Érett szívillat - Finoman száraz, kissé fás illatjegyet kapnak a parfümök a citromfű-, a verbéna-, a keserű narancsvirág- és a ciprus-olajnak köszönhetően. Ezeknek az esszenciáknak melegebb az aromájuk, mint a tiszta citrusolajoknak, és tovább megmaradnak a bőrön, így alkotják a szívillatot.

Meleg, tartós alapillat - A tartós alapillatot a benzoé- és a cédrus-olaj adja. Összetartják az illóolaj-keveréket, és harmóniába hozzák a citrusolajokkal.

ÉRDEMES TUDNI
50 ml 1930.-

Ha az etilalkohol irritálja a bőrt, használhatunk helyette jojobaolajat.A PARFÜM ÖSSZEÁLLÍTÁSA

Friss gyümölcsös illatjegy

25 ml 70%-os alkohol
10 csepp desztillált víz
15 csepp citromolaj
10 csepp  keserűnarancs-olaj
10 csepp bergamottolaj
5 csepp grapefruitolaj
5 csepp citromfűolaj
4 csepp benzoéolaj
2 csepp cédrusolaj

Friss száraz illatjegy

25 ml 70%-os alkohol
10 csepp desztillált víz
10 csepp verbénaolaj
10 csepp citromfűolaj
10 csepp grapefruitolaj
5 csepp narancsvirágolaj
5 csepp ciprusolaj
3 csepp cédrusolaj
2 csepp benzoéolaj

Az összetevőket töltsük sötét üvegbe, és jól rázzuk össze. Mintegy 3 hétig pihentessük hűvös, sötét helyen, hogy "összeérjen", közben rendszeresen állítsuk fejre a parfümös üveget.

A firss, száraz illatú parfümök férfiaknak is valók. Ha hozzáadunk néhány csepp tölgyfazuzmó-olajat, még erősebben jelenik meg a hűvös illatjegy.

A parfüm használata - A parfüm felvitelére a szóró fejes flakonok a legalkalmasabbak, amennyiben nem érintkeznek a bőrrel. Így nem jutnak az üvegbe hámdarabok vagy porszemek, amelyek kedvezőtlenül befolyásolnák a parfüm illatát vagy eltarthatóságát.

FIGYELEM!
Napozás vagy szoláriumozás előtt ne használjunk parfümöt! A benne lévő illóolajok az ultraibolya sugárzás hatására barnás elszíneződést okozhatnak a bőrön, amelyet nagyon nehéz eltüntetni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***