péntek, január 24

ALOÉ VERÁS KÉZKRÉM

A levegő alacsony nedvességtartalma vagy a vízzel és vegyszerekkel való gyakori kontaktus következtében károsodást szenvedhet a bőr érzékeny zsírköpenye. Ilyen szempontból különösen nagy kockázatnak van kitéve a kéz bőre, melyen a zsírréteg aránylag vékony, és az itt lévő faggyúmirigyek száma sem magas. Ha a faggyúból és nedvességből álló védőréteg elpusztul, a bőr kiszárad, berepedezik, és felgyorsul az öregedés folyamata.
Kézfejünk árulkodik a korunkról, ezért olyan fontos, hogy rendszeresen ápoljuk a kezünket krémekkel és balzsamokkal. A legjobb, ha ehhez természetes anyagokat használunk. a legkiválóbb segítség a kéz bőre számára a vegyszerektől mentes, aloé bázisú kézkrém. Az aloé-vera az agavéhoz hasonló pozsgás növény. A húsos leveleiből előállított kivonat elősegíti az új sejtek képződését, és megóvja a bőrt a kiszáradástól. Az aloé levele számos értékes hatóanyagot tartalmaz, többek között aminosavakat, vitaminokat, gyulladáscsökkentő, baktériumölő és a bőrszövet regenerálódását segítő vegyületeket, valamint fontos ásványi anyagokat, pl. kalciumot, káliumot és foszfort.

TERMÉSZETES MÓDSZEREK A SZÉP KÉZFEJÉRT - Készítsünk kézfürdőt kamillaforrázat hozzáadásával (3 kávéskanál kamillavirág 1 liter meleg vízhez). Legalább 10 percig áztassuk benne a kezünket. A kiszáradt bőrt olajos-tejfölös fürdővel ápolhatjuk. 1 liter meleg vízhez adjunk 5 ml mandulaolajat és legalább 1 dl tejszínt vagy tejfölt. A berepedezett helyeket kenjük be vastagon kozmetikai vazelinnel.Gyógyító hatás: Az aloé afrikai eredetű, gyógyító hatású sivatag növény. A kozmetikai ipar nagyra becsüli a benne lévő értékes aminosavak, vitaminok, ásványi hatóanyagok, továbbá gyulladásgátló, antibakteriális és hidratáló hatású vegyületek miatt. Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy az aloékivonat hűsítő, enyhén baktériumölő és nedvességmegkötő tulajdonságokat mutat. Mindezek mellett elősegíti az új sejtek képződését.


Természetes tartósítás - A házilag elkészített kézkrém vagy emulzió néhány napig vagy legfeljebb egy-két hétig tartható el. Annak érdekében, hogy a krém minőségét tovább megőrizzük, tartósítanunk kell. Természetes tartósítószerek hozzáadásával a krém hat hétig lesz felhasználható. A természetes tartósítószerek közé tartoznak egyes illóolajok és az alkohol, továbbá az élelmiszeriparban is használatos kálium-szorbát.

Selymes krém - Az emulzió előállításához szükséges segédanyagot, az emulgeátort (például Tegomuls vagy Lamecreme) sztearinsavból készítik, amely megtalálható többek között a marhafaggyúban vagy a pálmaolajban. Az emulgeátor por formájában kapható, ami így alkalmassá teszi természetes krémek és kenőcsök kikeveréséhez, mivel teljesen feloldódik a felmelegített olajban.Az elkészített krém így könnyebben kenhetővé válik.

Az allantoin gyógyír a repedezett bőrre - Az allantoin a fekete nadálytő gyökeréből kivont por. A fájdalmasan repedezett bőrön alkalmazva az allantoin nyálkát juttat a sebbe, elősegíti az új sejtek képződését, és helyileg fokozza a bőr vérellátását. ezáltal gyorsítja a sebgyógyulást.

ÉRDEMES TUDNI - Az otthon elkészített kézkrém abban az esetben ápol a leghatékonyabban, ha két rétegben alkalmazzuk: először vékony rétegben a bőrbe masszírozzuk, hogy teljesen felszívódjon. Később felviszünk a krémből még egy védőréteget.

KÉZKRÉM

Recept 100 g krémhez

Zsíros bázis
6 g emulgeátor
14 g pórsáfrány-(krókusz-) olaj vagy napraforgóolaj
3 g méhviasz
2 g cetil-alkohol

Kiegészítő anyagok
60 g desztillált víz
30 csepp Biokons tartósítószer
26 csepp aloé
kb. 2 g allantoin
6 csepp rózsa illóolaj


Továbbá

 • két hőálló üvegedény, kb. 250 ml űrtartalommal, 
 • konyhai mérleg, 
 • 1 üres krémtégely, 
 • kb. 100 ml űrtartalommal konyhai hőmérő, 
 • mely 100°C-ig hőálló spatula vagy kávéskanál, 
 • kézi mixer
 1. A zsíros bázis elkészítéséhez szükséges hozzávalókat öntsük az egyik üvegedénybe, és folyamatosan kevergetve hevítsük kb. 60°C-ig, amíg az összes alkotórész fel nem oldódik.
 2. A másik üvegedényben melegítsük kb.60°C-ig a vizet a kiegészítő anyagokkal együtt (az illóolaj kivételével), majd adjuk hozzá a zsíros bázishoz.
 3. Kézi mixerrel a legalacsonyabb fokozaton kevergessük a masszát, amíg krémes állagú nem lesz. Végül adjuk hozzá a rózsaolajat is.
 4. Az elkészült krémet töltsük bele a tégelybe.
Javaslat: Természetes kozmetikumokat kínáló üzletekben minden hozzávaló beszerezhető.

Előzzük meg a bőr repedezését
 • Kézmosáshoz használjunk kímélő szappant. 
 • A kezünket alaposan öblítsük le vízzel.
 • Langyos vízben mossunk kezet.
 • Minden kézmosás után krémezzük be gondosan a kezünket, különös tekintettel a kézfejünkre.
 • Az esti lefekvés előtt vastag réteg krémet vigyünk fel a kezünkre, és alaposan masszírozzuk bele.
 • Házimunkához húzzunk olyan gumikesztyűt, melynek bélése felszívja a kézfejen keletkező verejtéket.
 • Hetente legalább egyszer alkalmazzunk kézfürdőt.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***