szombat, szeptember 7

CSAMPAOLAJ - LILIOMFA

Michelia Champaca

Hatásos depresszió, nyugtalanság, stressz, ingerlékenység, szorongás, magas vérnyomás, szívpanaszok, száraz és érzékeny bőr gyulladása esetén.


A liliomfa fehérben és rózsaszínben pompázó virágai minden évben kora tavasszal ékesítik a parkokat és a kerteket, átható rózsaillatuk a többi fa közelgő virágzását sejteti. Ázsia melegebb régióiban őshonos a liliomfa (vagy magnólia) vadon élő rokona, a boldogság fájának is nevezett sárga virágú csampa (Michelia Champaca).

Virágainak csodálatosan édes, bódító illatában a méz aromáján kívül felfedezhetők tömény, testes, keleti illatjegyek. Más liliomfafélékhez hasonlóan a növény virágba borul még azelőtt, hogy a levelek megjelennének. A virágok rendkívül hosszú ideig, sokszor akár nyárig pompáznak.

A csampa virágából kinyert illóolajat a növény őshazájában, Indiában antidepresszánsként és nyugtatószerként alkalmazzák. Magukat a virágokat a friss házasok hitvesi ágyának díszítésére használják hagyományosan, mivel a csampavirág illatát afrodiziákumnak tekintik. Elbűvölő aromája egyúttal lazító és vérnyomás-szabályozó hatású, serkenti az úgynevezett boldogsághormonok termelődését.

A valódi csampaolajat a legdrágább illatesszenciák közé sorolják, csupán néhány parfümgyártó cég használja.
SZORONGÁS ÉS DÜHROHAMOK ELLEN

A csampa és a geránium illóolajának keveréke aromaterápiás mécsesben alkalmazva oldja a szorongást és a feszültséget. Szabályozza a légzést, aminek köszönhetően a test és a lélek visszanyeri nyugalmát.
3 csepp csampaolaj
2 csepp gerániumolaj 
Gyógyító hatás: A csampa illóolaj fő hatóanyagai a geraniol, a nerolidot és a linalol. Erőteljesen nyugtató hatásuknak köszönhetően ezek csillapítanak mindenfajta lelki vihart, stresszt, Feldúltságot és elkeseredettséget. Az illóolaj bőrirritációk esetén alkalmazva enyhén fertőtlenítő hatású, és felgyorsítja a gyógyulást. Nyugtatja a bőrt, és erősíti természetes védőpajzsát. 
Szépségápolás és jó közérzet - Egy hosszú és fárasztó nap után a csampaolajos fürdő segít ellazulni. Tovább erősíthetjük a fürdő jótékony hatását, ha miután kiszálltunk a kádból, mintegy fél órára hanyatt fekszünk, és egy meleg pléddel betakarózunk. 
Száraz bőrre - A csampaolaj ápolja és óvja a test és az arc megfáradt bőrét. A csampa illóolajjal készült balzsamok és krémek használatával a száraz és érzékeny bőr megfelelően táplált és hidratált lesz.

Magas vérnyomásra - A súlyos idegességet, szorongásos vagy pánikrohamokat előidéző helyzetekben a csampaolaj használata enyhülést hozhat. Az édes illat hatására a vérnyomás enyhén csökken, a szívritmus pedig szabályossá válik. Használata különösen az ingerlékeny emberek számára javasolt, akik a segítségével könnyebben ellazulhatnak, és gyorsabban lecsillapodhatnak.

Érzéki hangulat - A csampaolaj ilang-ilang és geránium illóolajokkal elkeverve vágyserkentő, buja, keleties légkört teremt.

Érzéki hangulat - A csampaolaj ilang-ilang és geránium illóolajokkal elkeverve vágyserkentő, buja, keleties légkört teremt.

Idegfeszültség ellen - A csampa virágesszenciájának finom illata csillapítja a nyugtalanságot, és segít visszanyerni lelki békénket.

ÉRDEMES TUDNI - A párologtatóba öntött néhány csepp csampaolaj javítja a hangulatot, elűzi a depressziót. Növényi üzenete: "Az élet olyan édes, legalább egy kicsit kóstolj bele".

Vigyázat! - A csampa illóolajat kizárólag külsőleg és csak kis mennyiségben alkalmazzuk. A túlzottan intenzív illat koncentrációs zavarokat és kábultságérzést okozhat.

FELHASZNÁLÁS

KÜLSŐLEG

-Lazító fürdő készítéséhez 2,5 dl zsíros tejben keverjünk el 2 csepp csampa illóolajat és 5 csepp szantálfaolajat, majd az egészet öntsük bele a meleg fürdővízbe. Ilyen fürdőt különösen este javasolt venni a szantálfa enyhén álmosító hatása miatt. A keveréknek ezenkívül bőrregeneráló hatása is van.

-Teljes testmasszázshoz készítsünk masszázsolajat: néhány csepp csampaolajat keverjünk jojoba- vagy szőlőmagolajba. Az ezzel végzett masszázs frigiditás esetén javasolt a vágy felébresztésére; ellazít, és nyugalommal árasztja el a testet.

-Ekcéma, bőrirritáció esetén az újabb panaszokat és a bőrviszketést speciális olajjal előzhetjük meg. 50 ml szőlőmagolajhoz adjunk hozzá 3 csepp csampaolajat, 5 csepp gerániumolajat és 3 csepp narancsolajat. Az egészet alaposan dolgozzuk össze. A szőlőmagolaj könnyedén behatol a bőrbe, ezért megkönnyíti az illóolajok hatóanyagainak felszívódását.

-Túlterheltség és stressz esetén segítséget nyújthat az aromaterápia is:
öntsünk a párologtatóba 2 csepp csampaolaj, 2 csepp rózsaolaja és 1 csepp narancsvirágolaj keverékét, amely már néhány perc elteltével érezhetően ellazít.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

***